Ga naar de inhoud

Snerttoernooi

Snerttoernooi d.d. 24 februari 2024

“Snert” kan in velen termen gebruikt worden: bv een snertvent, een snertbedrag, een snertaap, snertwerk en snertweer. Zo kan je ook een snertboule gooien. Dit betekent in deze vorm meestal waardeloos. Spreken we over het nationaal gerecht in Nederland “Snert” dan is dit (meestal) een goedgevulde erwtensoep bereid met (split)erwten, varkensvlees, spek, rookworst, prei, ui, knolselderij en winterpeen. De soep is al bekend van oude Griekse beschavingen van ca 500 jaar voor Christus.

Zeker geen waardeloze voeding, oftewel heel gezond. Het ruimt de “binnenboel” bij de mens weer eens lekker op. Er zullen dan ook vanavond bij veel deelnemers “windvlagen” ontstaan.

Het was vandaag trouwens best  “snertweer”. Het was buiten echt niet aangenaam. Wat heerlijk dat je dan bij “de Boul-Lier” binnen kan vertoeven.

Het toernooi begon om 11.00 uur. De opkomst was “goed” te noemen. 3 partijen stonden op het programma. 1 voor de soep en 2 na de soep. Er werd gespeeld in mixvorm. Dus zowel je maat als je tegenstanders waren iedere partij een verrassing, met soms verrassende uitslagen. Na 3 partijen waren er nog van de 53 personen 7 onverslagen t.w. Nico van Oosten, Cock Poot, Frans Froklage, Adrie Zuidgeest, Ineke de Ruijt, Kees Roeleveld en Lida van der Meer.  5 van bovengenoemden  een prijs van de prijzentafel nemen. De overige prijzen werden verdeeld “op creatieve wijze”. Deze wijze is bekend bij de deelnemers.

Ik ben er van overtuigd dat een ieder met een goedgevulde buik en een opgeruimd hoofd huiswaarts kon keren. Het was m.i. een gezellige/sportieve bezigheid zo met elkaar. Waar boulers vanuit een “eigen allooi” elkaar ontmoetten.

Een speciaal woord van dank is ook zeker op zijn plaats voor Bert en Magda van de Water voor de organisatie en het regelen van de prijzen, en de dames achter de bar, t.w. Jeanne Zwinkels, Toos van Ruijven en Monique van der Knaap. Zij doen dit toch allemaal maar!!!!

Een  “winderige” groet van C(ora)M van Leeuwen – Hanemaaijer